Лохина

Лохина – перспективна ягідна культура насамперед для Полісся та Лісостепу України. Вона характеризується широкою екологічною пластичністю. Висока зимостійкість, великі внутрішньовидові різноманіття форм за багатьма ознаками. Рослини порівняно стійкі до шкідників та хвороб, рано вступають у плодоношення, довговічні, при належному догляді здатні рости 50-90 років.

Ягоди лохини на смак нагадують чорницю, але солодші та ароматніші. Вони є цінністю як харчовий продукт і як лікарська сировина. У ягодах міститься 8,4-9,5% цукрів, 0,54-0,78% органічних кислот, до 60 мг% аскорбінової кислоти, є фенольні сполуки: антоціани, лейко антоціани, флавоноїди, дубильні речовини. Пектинові речовини, які містяться в ягодах лохини, виводять з організму солі важких металів, мають антибактеріальну дію. У плодах виявлені вітаміни групи А, В, РР (нікотинова кислота); вони містять фосфор, калій, магній, натрій, кальцій, кремній, алюміній, залізо, марганець, мідь, йод та інші мінеральні елементи.
Лохина краще росте на добре дренованих торфо-піщаних, торфосуглинистих або дерново-підзолистих ґрунтах. Ґрунти мають бути досить родючими, добре удобреними, з високим вмістом гумусу, помірно вологі, кислі (рН 3,5-4,5).
Лохина перехреснозапильна рослина, тому для зав’язування ягід слід висаджувати не менше 2 сортів, які цвітуть одночасно. Запилюється бджолами, джмелями та іншими комахами. При самозапиленні врожай знижується.
Саджанці лохини вступають у плодоношення на 3-4-й рік, але нарощують урожай поступово. І лише у віці 6 років вони дають від 2,5 до 5 кг із куща.
Висаджувати саджанці лохини краще навесні з відстанню між ними не менше 0,8м.